Czy pączki są bardzo kaloryczne?

Pączek to jeden z najbardziej tradycyjnych polskich wypieków, który tak naprawdę nie pochodzi z naszego kraju. Skąd się wziął i jakie smaki pączków preferowane były na przestrzeni wieków?
Historia pączka w pigułce
Pączki znane są już od czasów starożytnych, choć w Rzymie, gdzie spożywano je podczas niektórych świąt, zazwyczaj były przyrządzane w wytrawnej wersji. Słodkie odmiany przeszły do naszej kultury najpewniej z kuchni arabskiej.
W Polsce pączki pojawiły się stosunkowo dawno, bo najwcześniejsze wzmianki o nich pochodzą już z XVI wieku, a wspomina o nich nawet sam Mikołaj Rej.
Z czym można jeść pączki?
W naszej kulturze najpopularniejszym wcieleniem pączków są odmiany słodkie, z konfiturą jako nadzieniem oraz lukrową polewą albo posypką z cukru pudru na szczycie. Niestety, ciastko to należy do produktów wysokokalorycznych. Jaka jest kaloryczność pączka? Zjedzenie jednej sztuki oznacza przyswojenie około 300 kcal. Mimo to raz do roku w Tłusty Czwartek tłumy Polaków zapominają o tym fakcie, ciesząc się ich przepysznym smakiem. Pączki są na stałe związane z polską tradycją kulinarną i obrzędowością. Czasami zatem można złamać zasady diety i skusić się przynajmniej na jednego.
Najnowsze komentarze